Tekenen in lockdown

Salam Atta Sabri. Lettres from Bagdad, 2010–2012, Collection S.M.A.K.*
i
Salam Atta Sabri. Lettres from Bagdad, 2010–2012, Collection S.M.A.K.*

Oproep: maak een tekening, stuur die op en S.M.A.K. bundelt.

Sinds 2014 heeft S.M.A.K. de traditie om tekenprojecten op touw te zetten. Zo deed het museum projecten met vluchtelingen in kampen in Irak en opvangcentra in België, met gevangenen en nieuwkomers. De tekeningen werden telkens gebundeld in boeken zoals ‘Traces Of Survival’, ‘Van Hier Tot Daar’, ‘Prison Drawings’ en ‘Gentle Figures/ Beautiful Friends’. In de projecten stond het tekenen centraal als een bijzondere en unieke menselijke eigenschap.

Tekenen is, net zoals schrijven, een activiteit die vaak in afzondering beoefend wordt. Daarom lanceerden we de oproep om een tekening naar ons op te sturen tijdens de lockdown, van een (zelf)portret, stilleven tot landschap vanuit je raam. Het is nog steeds mogelijk om dat te doen, nog tot eind augustus 2020. Nadien bundelen wij de tekeningen in boek. 

Wij verzamelen de tekeningen die in deze bijzondere periode zullen ontstaan. Iedereen kan meedoen: jong en oud, kunstenaars en liefhebbers.
Hou graag rekening met volgende voorwaarden:

  • De tekeningen bij voorkeur in zwart/wit.
  • Maximaal op A4 formaat – verticaal. 
  • Vermeld je gegevens op de achterzijde van je tekening: Naam, leeftijd, postadres en e-mailadres.

Je kunt je tekening met de post sturen naar:

S.M.A.K. tav TEKENEN IN LOCKDOWN
Jan Hoetplein 1
9000 Gent

* foto: S.M.A.K. heeft in haar collectie 52 tekeningen van de Irakese kunstenaar Salam Atta Sabri. De tekeningen zijn veelal ontstaan in de badkamer van de kunstenaar in een periode dat het in Bagdad te gevaarlijk was om nog de straat op te gaan. Zijn tekeningen vormen een autobiografie waarin zijn eigen verleden zich mengt met de situatie waarin hij zich bevond.

in categorie: In de kijker

Richtlijnen voor een vlot bezoek tijdens COVID-19

>