De wereld is een dynamische omgeving waarin de maatschappij in steeds sneller tempo verandert. Voor S.M.A.K. volstaat het niet om enkel een staalkaart van hedendaagse kunst te tonen, we willen onderzoeken wat hedendaagse kunst is en kan zijn. S.M.A.K. wil het museum laten ervaren als een dynamische en inclusieve plek waarin kunst een krachtig middel is voor verbinding en begrip. Waar afwijken van de norm een gegeven is.
Met een missie om hedendaagse kunst toegankelijk te maken zit het S.M.A.K. in de genen om uit te reiken naar een breed publiek. Als museum midden in de samenleving neemt S.M.A.K. actie om iedereen de kans te geven om hedendaagse kunst in al haar vormen te ontdekken, door alle lagen van de bevolking heen.
De afgelopen jaren slaagde S.M.A.K. erin om mensen, voor wie een museum bezoeken niet evident is, met kunst in contact te brengen dankzij een gericht programma: S.M.A.K.Beweegt. In samenwerking met een reeks partnerorganisaties is S.M.A.K.Beweegt een inclusief programma op maat van onderwijs, jongeren, kinderen uit kansarme gezinnen, mensen met dementie, vluchtelingen, gevangenen, mensen met een verstandelijke beperking of psychische kwetsbaarheid, blinden en slechtzienden. Met aandacht voor de intersectionaliteit op maatschappelijk vlak. Dankzij duurzame samenwerking met verenigingen die verschillende gemeenschappen ondersteunen werd de basis gelegd voor S.M.A.K. beweegt. De uitdagingen van vandaag kunnen we samen aan.
De komende jaren streeft S.M.A.K. ernaar om S.M.A.K.Beweegt verder te ontwikkelen tot een platform voor verbinding en leren, met kunst als een universele taal. S.M.A.K.Beweegt focust in het bijzonder op jongeren. Met aandacht voor onderwijs, inclusie, diversiteit, de kwetsbaarheid in kansarme gezinnen en de geestelijke gezondheid van jongeren. Het delen van kennis is een belangrijke bijdrage aan het vergroten van de impact van de projecten. De werking start met het opsporen en erkennen van de specifieke noden van verschillende publieksgroepen. Vervolgens gaan we samen met partnerorganisaties op zoek gaan naar de noden en ambities van gemeenschappen, en wat kunst, kunstenaars en het museum hierin kunnen bijdragen.
Samen met partners ontwikkelen we aangepaste projecten voor:
Partners: Licht en Liefde, Het Secundair Kunstinstituut, Academie voor Beeldende Kunst, De Rode Antraciet, Gevangenis Gent, LUCA, Refu Interim, The Courage To Grow Old, WaF!, Centrum Leren Werken Gent, Fedasil, Rode Kruis-Vlaanderen, Vluchtelingenwerk Vlaanderen, Topo Copy, Reno Ponton Gent, mentormentor, Dr. Guislain Ziekenhuis en de Olijfboom.