Blind Date Sculpture Exchange

29.Mei.21
4.Jul.21
Blind Date004

De tentoonstelling ‘Correspondances’ van Ronny Delrue vormde de aanleiding voor een nieuw project met de leerlingen van de blinden en slechtziendenschool BUSO Sint-Rafaël in Gent.

BUSO Sint-Rafaël is een bijzondere school die voltijds onderwijs biedt aan volwassenen met een visuele beperking. Ze leren er onder meer echolocatie en braille, maar er is ook regulier onderwijs en een kunstatelier. Sinds 2018 organiseert S.M.A.K. geregeld projecten met de deelnemers aan dit atelier.

Zo startten we in 2019 een nieuwe artistieke uitwisseling met de Sint-Rafaëlschool op in samenwerking met BLANCO/NUCLEO en SLAC Academie Leuven. De tentoonstelling ‘Correspondances’ van Ronny Delrue in het museum inspireerde tot het opstarten van een correspondentie tussen leerlingen, studenten en kunstenaars verbonden aan genoemde organisaties. De deelnemers wisten niet met wie ze in dialoog zouden gaan en de communicatie zou enkel gebeuren via kleine sculpturen. Telkens drie keer zou er op deze manier contact worden gelegd. Wanneer een deelnemer een creatie van een andere deelnemer ontving, werd gevraagd om er een antwoord op te formuleren in de vorm van een zelfgemaakte, nieuwe sculptuur. Daarbij moest het antwoord niet alleen interessant zijn om te bekijken maar ook een boeiende tastervaring bieden. De sculpturale correspondenties worden hier voor het eerst samen getoond.

‘Blind Date / Sculpture Exchange’ is een samenwerking tussen S.M.A.K., BLANCO/NUCLEO, BUSO Sint-Rafaël en SLAC Academie Leuven.

BLANCO/NUCLEO
Naomi Kerkhove, Joke Raes en Judith Herman

SLAC Academie Leuven
Leo Anthoon, Heidi Belmans, Lien Derudder, Bea Durand, Aagje Florizoone, Sofie Hoebeeck, Micheline Vanden Driesch, Fie Vandevin, Geertrui Van Overwalle, Mimi Vangindertael, Marie Olbrechts, Piet Vers, Marleen Dekempeneer, Ria Verboomen, en Jaak Bosmans

BUSO Sint-Rafaël
Alexander Batyr, Brigitte Reynaert, Linda Geldhof, Nejad Maziar Mohammadi, Jonas Naye, Marleen Van den Eede, Dirk Van Dingenen, Britt Roskam, Christel Van Bossche, Sandra Van Vaerenbergh, Ann Kalayani Vinonsajeev Selvadurai, Dimitri De Broyer en Annemie Vermeulen

Met dank aan: Martin Desloovere, Hannelore Maet, Soetkin Everaert, Anneleen Pruvoost en Jonas Nachtergaele

Ontwerp paviljoen: Olivier Goethals

Alle tentoonstellingen
Word Vriend van S.M.A.K.
made by