Al ruim twintig jaar werken Denicolai & Provoost als kunstenaarsduo. Zij brengen een overzicht van hun werk en tonen in primeur hun animatiefilm ‘HELLO, ARE WE IN THE SHOW?’.
Ruim twintig jaar werken Simona Denicolai (°1972, Milaan, Italië) en Ivo Provoost (°1974, Diksmuide, België) als kunstenaarsduo aan een multidisciplinaire praktijk die ons gewoontedenken en routinegedrag probeert te verstoren. Via protocollen en scenario’s, die ze met veel aandacht voor de eigenheid van een plek uitschrijven, betrekken ze mensen, objecten en verhalen als ‘medewerkers’ bij het artistieke proces. De uitwisselingen die zo ontstaan zijn ingebed in een lokale realiteit, maar raken ook aan universele thema’s zoals burgerschap, identiteit en solidariteit.
Hun procesmatige werkwijze benoemen ze als ‘sculpturale actie’ en omvat handelingen die bestaande elementen van hun vertrouwde context loskoppelen, herschikken of verbinden tot nieuwe vormen. Ze vinden hun neerslag in uiteenlopende vormen zoals performances, videowerk, installaties, modellen en studies, die allen betekenis putten uit de invulling van kunst als een actief begrip.
De tentoonstelling biedt een uitgebreid overzicht van het werk van Denicolai & Provoost en verzorgt de eerste museumpresentatie van hun recente animatiefilm ‘HELLO, ARE WE IN THE SHOW?’ (2019). De film is een co-productie met S.M.A.K. en werd voor de gelegenheid omgebouwd tot een indrukwekkende installatie.
Je leert jonge creatieve mensen kennen terwijl ze een tentoonstelling van een gevestigde kunstenaar verkennen. In deze aflevering verkennen Ruud Van Moorleghem en Mert Sen - oprichters van het collectief Bebe Books - de tentoonstelling 'Hello, are we in de show'. Ze vertellen hun verhaal, over hoe samenwerken als koppel hun activisme aanwakkerde en hoe belangrijk het is om niet alleen met, maar ook vanuit gemeenschappen te creëren (in Engels).
Denicolai & Provoost gebruiken de stad als hun atelier en onderzoeken hoe mensen leven en zich gedragen. Ze vragen zich af wat kunst allemaal kan doen. Kan kunst onze blik op de wereld veranderen?
Met deze kaart kun je zelf thuis opdrachten doen rond de tentoonstelling. Plant een zaadje, maak een stadswandeling of eet eens een kunstwerk op. Bekijk de dingen op een andere manier (Comment voir la même autre chose). En stel jezelf de vraag: “Hallo, zijn wij in de tentoonstelling? (hello, are we in the show?)”.
Voor deze tentoonstelling selecteerden Denicolai & Provoost tijdens een aantal stadswandelingen voorwerpen die ze op Gentse vensterbanken aantroffen. Met toestemming van de eigenaars werden de voorwerpen via bruiklenen beschikbaar gemaakt voor de tijdelijke compositie Eyeliner (Gent) in het museum. Ondertussen wordt bij de vensterbanken vermeld: “Het voorwerp dat doorgaans achter dit venster wordt getoond, is uitgeleend voor een andere tentoonstelling, in S.M.A.K., van 12 februari tot en met 30 mei 2021. Onze verontschuldigingen voor het ongemak.”
Na deze presentatie keren de bruiklenen terug naar hun vaste plek. Vanaf dan kan de oorspronkelijke ‘tentoonstelling’ in de stad worden bezocht aan de hand van de door Denicolai & Provoost samengestelde gids. Op donderdag 6 mei om 20u zal Moniek Darge (Logos Foundation) een klankperformance geven op de ‘Duchamp Harp’ (gerealiseerd door Godfried-Willem Raes, Logos Foundation), een voorwerp uit ‘Eyeliner (Gent)’.