Lydia Ourahmane Barzakh

21.Mei.22
18.Sep.22
Barzakh

“Barzakh” staat voor ‘het ongewisse’ in het Arabisch maar ook voor de ‘tussen-staat’ tussen leven en dood, de plaats waar een geest wacht en een fysieke plek die bescherming biedt. Voor dit project verhuisde Lydia Ourahmane (° 1992, Saïda, Algerije) na de harde lockdown van 2020 de volledige inboedel van haar gehuurde flat in Algiers naar Europa. Omdat zij wegens het sluiten van de landsgrenzen niet terug naar Algerije kon, bracht zij haar ‘huis’ tot bij haar in de vorm van een installatie die exact dezelfde oppervlakte en indeling kreeg als haar oorspronkelijke leefruimte. In “Barzakh” stelt Ourahmane de vraag naar de betekenis van een “thuis”. Is dit een gebouw, de objecten waarmee men zich omringt, de herinneringen aan een verblijfplaats of dit alles en meer?

In de tentoonstelling zorgen de specifieke omstandigheden en de ingrepen van de kunstenaar ervoor dat de inboedel verandert in een uiterst complexe, fragiele omgeving. Nieuwe vragen dienen er zich voortdurend aan terwijl betekenissen langzaam of onverwacht vrij komen.

De onderzoeksgedreven projecten van Lydia Ourahmane (°1992, Saïda, Algerije) bevatten video, geluid, performance, sculptuur en installaties op grote schaal die soms buiten de muren van de tentoonstelling reiken. Inhoudelijk starten zij bij gebeurtenissen uit haar persoonlijke omgeving of bij transacties van zeer uiteenlopende aard. De kunstenaar geeft ze betekenis binnen het spanningsveld van het persoonlijk beleefde verhaal en de brede, geopolitieke, metafysische of technologische context waarin geschiedenissen zich herhalen. Ze focust hierbij vooral op de manier waarop gedwongen verplaatsing en koloniale verdrukking zich inschrijven in het individuele lichaam om zich vervolgens te nestelen in het onderbewustzijn van een populatie. Over de tijd heen wordt geschiedenis ook van hieruit geschreven.

Lydia Ourahmane woont en werkt in Algiers en Barcelona. Zij hield recent solotentoonstellingen in ondermeer The Sculpture Center, New York, NY (2022), Portikus, Frankfurt (2022), De Appel, Amsterdam (2021), @Triangle-Astérides, Centre d’art contemporain, Marseille (2021), Kunsthalle Basel (2021), CCA Wattis Institute for Contemporary Arts, San Francisco, CA (2020) en Chisenhale Gallery (2018). Haar werk was daarnaast te zien in de 34ste Biënnale van São Paulo (2021)? Manifesta en de New Museum Triennial (2018). Met collega kunstenaar Alex Ayed stelde zij tentoon in de Renaissance Society, Chicago, IL (2021) en WIELS Contemporary Art Centre, Brussel (2020).

“Barzakh” kwam tot stand in opdracht van Kunsthalle Basel en is een co-productie van Kunsthalle Basel en @Triangle-Astérides, Centre d’art contemporain, Marseille. S.M.A.K. vormt de derde etappe in een traject dat Barzakh van Basel naar Marseille en vervolgens Gent bracht.

Bezoekersgids

In de media

Genoten van je bezoek aan 'Barzakh'? Post je foto's en video's op Instagram!

Alle tentoonstellingen
Word Vriend van S.M.A.K.
made by