Marie Julia Bollansée GEOLOGY

26.Jun.21
3.Okt.21
Aokigahara web

In de tentoonstelling ‘GEOLOGY’ biedt performancekunstenaar Marie Julia Bollansée ons een inzicht in haar oeuvre van de afgelopen tien jaar.

Het oeuvre van Bollansée (°1960, Pulderbos, België) is als een stroom van sculpturen, performances, ruimtelijke installaties, video’s, foto’s en publicaties die uitdrukking geven aan de kracht van het leven. De essentie van haar praktijk ligt in het zoeken van precieze, esthetische vormen voor de werkelijkheid die in het onderbewustzijn verscholen ligt. Beeldhouwkunst speelt hierin een aanzienlijke rol, maar ook de rituele aanwezigheid van de kunstenaar, die als een medium informatie overdraagt.

De installaties en performances van Marie Julia Bollansée bevatten diverse elementen. Bollansée maakt combinaties met onder andere haar lichaam, pigment, gebruiksvoorwerpen, materialen met een persoonlijke of symbolische betekenis, vondsten uit de natuur, kostuums, geprojecteerde foto’s en video en omgevingsgeluid. Haar talrijke reizen en residenties ziet ze als een vorm van research die haar helpen om nieuwe ideeën te ontwikkelen en materialen te ontdekken. Zo ontleent ze elementen van literatuur, mythes en gedichten uit Indië, IJsland, Japan, Italië of haar eigen dorp om ze vervolgens, met de attributen, te verwerken tot nieuw werk dat ook urgente, hedendaagse thema’s aanraakt.

Opmerkelijk hier is de terugkerende aanwezigheid van de blauwe dekzeilen in de door Bollansée gedefinieerde kleur ‘Tarpaulin blue’. Deze zeilen vielen de kunstenaar voor het eerst op tijdens een residentie in Mumbai en bleven haar sindsdien achtervolgen. Als primair hulpmiddel en schuilplaats symboliseren ze voor haar tegelijk de kwetsbaarheid en de zelfredzaamheid van de mens.

Tijdens de tentoonstelling brengt Marie Julia Bollansée ook een paar performances in het museum. Op zondag 15 augustus 2021 hercreëert ze ‘GEOLOGY’ en op zondag 19 september 2021 presenteert ze een nieuwe performance.

Biografie Marie Julia Bollansée

Marie Julia Bollansée (°1960, Pulderbos, België) woont en werkt in Malle. Zij studeerde beeldhouwkunst en is actief als performance- en beeldend kunstenaar. Haar werk was de afgelopen 10 jaar te zien in talrijke galerie- en museumtentoonstellingen in België, Nederland, Frankrijk en Duitsland. Recent deed zij performances in onder meer AIR 3331 - 3331 Arts Chiyoda, Tokio (2019), S.M.A.K., Gent (2019), Kathmandu Triënnale, Kathmandu (2017) en MuHKA, Antwerpen (2016).

Bekijk hier het boek GEOLOGY:

GEOLOGY, deel 1

Performance GEOLOGY

‘Vašulka Saga’ is de neerslag in coronatijd van een eerder gemaakte reis naar IJsland. Het kreeg de vorm van een e-book dat pas zijn volle betekenis krijgt in de ruimte tussen de museumzaal, het scherm van de bezoeker en het dagboek van de kunstenaar.

Vašulka Saga e-book

Alle tentoonstellingen
Word Vriend van S.M.A.K.
made by