De Gentse Musea zetten op Museumnacht terug hun deuren wijd open tot 1u 's nachts. Laat je verrassen door wat de musea te bieden hebben, stippel je route uit en combineer twee of drie musea.
Op museumnacht staan onze twee tentoonstellingen centraal: ontdek de figuratieve en speelse schilderijen van Rose Wylie en het kleurrijke oeuvre van Philippe Van Snick. Als onderdeel van deze laatste expo, brengt de band van Abel Ghekiere het muziekstuk ‘Frames: a composition for Philippe Van Snick’, dat moeiteloos schakelt tussen moderne jazz en traditionele folk.
In de zalen ontmoet je ook Congolees kunstenaar Précy Numbi als robot sapiens Kimbalambala, de superheld die ons rond ecologie doet nadenken en danser Stanley Ollivier. Hij brengt een korte danssolo waarmee hij zijn identiteit als danser en als mens onderzoekt. Tot slot nemen textielkunstenaar Lou Cocody-Valentino en muzikant Ariel Tintar je mee naar een eiland van geluid en verhalen, een safe space omhuld in textiel.
Robot sapiens Kimbalambala is een indrukwekkende figuur, een superheld gemaakt uit geassembleerd plastic afval en schroot. Met zijn alter ego wil de Congolese kunstenaar Précy Mumbi bewustwording creëren rond de thema’s ecologie, afval, afkomst en rondzwerven.
Performance 30 min - 19:00
De Franse danser, performer en choreograaf Stanley Ollivier is geïnteresseerd in fysiek onderzoek, wat zich niet beperkt tot beweging. Hij werkt rond vragen over de plaats van amusement in hedendaagse dans, en over contextverschuiving, identiteit, humor en veelzijdigheid. Tijdens Museumnacht zal hij een korte solo/extract tonen van een onderzoek dat startte in La Briqueterie in Parijs, en zal uitmonden in een trio tijdens een residentie in Zurich. Ollivier studeerde aan de Académie Internationale de la Danse en het CNSMDP in Parijs en behaalde zijn Master of Arts in dans aan P.A.R.T.S. in Brussel.
Dansvoorstelling 10 min - 19:30, 20:30, 21:30
Textiel en muziek komen samen in de creatie van textielkunstenares Lou Cocody-Valentino en muzikant Ariel Tintar. Ze nemen de bezoekers mee naar een eiland van geluid en verhalen, een safe space omhuld in textiel. Het eiland refereert naar Martinique, hun geboorteplaats en inspiratiebron van de installatie. In het duet dat ze brengen staat het geheugen centraal dat gevisualiseerd wordt in een accumulatie van lagen: lagen textiel en muzikale invloeden met Creools gezang, pianomuziek en elektronische beats.
Muzikale performance 30 min - 21:00, 22:00, 23:00.
S.M.A.K. neemt je mee voor een wandeling doorheen het werk van Philippe Van Snick (1946-2019) via sculpturen, installaties, foto's, video's, schilderijen, tekeningen, maquettes en edities. Vanaf de jaren ’60 bedacht hij een wiskundig systeem om de wereld rondom zich te ordenen. Zo combineerde hij telkens een beperkt aantal cijfers en kleuren op een andere manier waardoor hij poëtisch vat kreeg op de werkelijkheid.
De eerste solotentoonstelling van de Britse schilder Rose Wylie (°1934, Hythe), één van de meest gevierde figuratieve schilders van dit moment, toont 26 schilderijen waaronder veelal recente en enkele nooit eerder getoonde werken. Het omvangrijke oeuvre van Rose Wylie verwerkt onderwerpen uit literatuur, cinema, mythologie en celebrity-cultuur tot visueel intense composities met een speels karakter en ze haalt vaak inspiratie uit haar onmiddellijke omgeving.
De transformaties in Wylies schilderijen worden ook onderbouwd op een veelzijdige manier: expressieve ononderbroken lijnen worden afgewisseld met dikke verfklodders die rechtsreeks met het paletmes zijn aangebracht.