Projecten met gedetineerden + boekvoorstelling 'Prison Drawings'

6.Jun.19
KAFT Prison drawings HR

In deze talkshow gaat het over de projecten die S.M.A.K. met gedetineerden organiseert. Daarnaast wordt ook het boek 'Prison Drawings' voorgesteld.  

Talkshow

De tentoonstelling 'De Collectie (1), Highlights for a Future' is de aanleiding tot een serie gesprekken over de sterk veranderende rol van musea binnen gemeenschappen. Waar vroeger musea vooral vanuit een kunsthistorisch perspectief werkten, verschuift nu de aandacht naar de maatschappelijke relevantie en de rol die het publiek daarbij speelt. In deze talkshow gaat het over de projecten met gedetineerden. Sinds 2015 organiseert S.M.A.K. namelijk workshops in de gevangenis in samenwerking met SKI en De Rode Antraciet. De resultaten van deze workshops worden momenteel getoond in het S.M.A.K. Beweegt Paviljoen tijdens de tentoonstelling The Borderline Books.

Boekvoorstelling Prison Drawings

De afgelopen jaren bezochten kleine groepjes leerlingen van het Secundair Kunstinstituut (SKI) samen met een aantal van hun docenten de gevangenis in Gent. De gedetineerden werden uitgenodigd om samen in boeken te tekenen. Het uitgangspunt van het project was om gedetineerden van de gevangenis Gent en leerlingen van SKI al tekenend met elkaar in contact te brengen. De drager voor deze dialoog waren 25 lege schetsboeken.

In samenwerking met uitgeverij Hannibal werd een selectie van de tekeningen gebundeld in het boek ‘Prison Drawings’. Het boek toont een enorme diversiteit aan indrukken, impulsen, stijlen en thema’s. Het is ook het indrukwekkende resultaat van de tweeëndertig workshops die zijn georganiseerd en waar in totaal bijna vijfhonderd mensen aan hebben meegetekend.

Per workshop namen ongeveer zestien mensen deel. De vraag aan de tekenaars was om op elkaars tekeningen te reageren. Op deze manier ontstond er in de boeken een visuele uitwisseling tussen de deelnemers; een kleurrijke dialoog in tekeningen. De ene helft van de boeken bleef tussen de workshops door in de bibliotheek van de gevangenis zodat gedetineerden die hierin interesse hadden ook op cel konden verder tekenen. De andere helft van de boeken ging terug naar de school.

Praktisch:

 • Donderdag 6 juni 2019 - 20:00.
 • Inschrijven via reservation@smak.be
 • Deze avond valt samen met onze nocturne die avond.

Met tekeningen van Bram Van Meervelde, Tom Polo, Jean-Marie Bytebier, Wouter Feyaerts, Ilse Roman, Julia Samsonova, Erik Reynaerts, Sam Vanderveke, Ignace Van Ingelgom, Sacha Eckes, Marnix Everaert, Marnix De Bruyne, Frederik Heyman, Rudolf De Greef, Winnie Bauwens, Hidde van Schie, Luc Dondeyne, Werner Mannaers, Ronny Delrue, Koen Deschuyter, Ruben De Somer, Martha Verschaffel, Joris Thys, Bert Joostens, Wouter Viaene, Sofie Vandaele, Samira El Khadraoui, Saar De Buysere, Gerben Gysels, Milosz De Dijn, Jolien Van der Meeren, Robbert Van Wynendaele, Mert Sen, Kristof Van Heeschvelde, Nicoline van Stapele & William Philips, leerlingen van het Secundair Kunstinstituut en gedetineerden van de Gevangenis Gent.

Colofon ‘Prison Drawings’

 • Auteurs: Luc Dondeyne, Wim Opbrouck en Hidde van Schie, vormgeving: Ron Reuman
 • Lithografie en drukwerk: die Keure
  • 28,5 x 24 cm
  • 160 pagina’s softcover
 • €35 winkelprijs, te koop in S.M.A.K.
  • Gelimiteerde oplage van 1.000 genummerde en handgestempelde exemplaren
  • ISBN 978 94 9267 792 1
 • Uitgeverij Hannibal
 • www.hannibalpublishing.com


Dit boek is een samenwerking tussen S.M.A.K., Gevangenis Gent, De Rode Antraciet en het Secundair Kunstinstituut (SKI).

Meer over de S.M.A.K. Beweegt - Talkshows

Katleen Vermeulen (Amarant) ontvangt in zeven talkshows verschillende partners van het S.M.A.K.-beweegtprogramma, de educatieve- en gidsenwerking. Daarin komt onder meer de structurele werking van S.M.A.K. aan bod rond projecten met gedetineerden, vluchtelingen, mensen met dementie, jongeren en kinderen. De talkshows starten om 16:00. Met uitzondering van de talkshow ‘Prison Drawings’ tijdens de nocturne van donderdag 6 juni om 20:00.

Alle activiteiten
Word Vriend van S.M.A.K.
made by