Kunstwerk 'Herinnering aan het doodsbed van mijn moeder' van Roger Raveel te zien in BOZAR

Roger Raveel, Herinnering aan het doodsbed van mijn moeder, 1965, olieverf op doek, hout

Dit jaar zou Roger Raveel 100 geworden zijn, daarom eert BOZAR deze kunstenaar met een grootse retrospectieve die zijn artistieke parcours op een uitzonderlijke wijze in beeld brengt. Het werk ‘Herinnering aan het doodsbed van mijn moeder’, dat in onze collectie zit, krijg je ook te zien in deze tentoonstelling.

Roger Raveel was een meester met een unieke visie. Hij was een pionier op vele vlakken. Raveel week af van de norm die zijn generatiegenoten volgden en evolueerde naar een stijl die zich tussen het abstracte en het figuratieve bevindt. Zijn grootste inspiratiebron was de alledaagse, banale werkelijkheid. In de jaren 60 legde hij samen met Raoul De Keyser, Etienne Elias en Reinier Lucassen de kiem van de nieuwe figuratie, de aan popart verwante schilderstijl in België en Nederland. Samen creëerden ze een hoogtepunt met het kelderfresco in het Kasteel te Beervelde. Vanuit het abstraherende creëerden de kunstenaars een nieuwe visie. Er ontstond als het ware een nieuwe soort figuratie, een nieuwe manier van kijken.

Hij volgde geen bepaalde stroming of school, maar bleef altijd zijn eigenzinnige zelf. Die eigenzinnigheid zorgde voor een opmerkelijk, vernieuwend oeuvre. Hij wordt gezien als een van de belangrijkste Belgische naoorlogse kunstenaars.

Meer over kunstenaar Roger Raveel
23.Maa.21
Word Vriend van S.M.A.K.
made by