S.M.A.K. in de klas over TAAL voor OKAN, NT2 en tweedekansonderwijs

20210120 SMAK in de klas foto Kurt Stockman 08411

S.M.A.K. heeft een nieuw aanbod ontwikkeld met speciale aandacht voor meertaligheid en beeldgeletterdheid.

S M A K in de klas foto Eva Vlonk 32

Met het format 'S.M.A.K. in de klas' is het mogelijk om kinderen en jongeren te laten kennismaken met hedendaagse beeldende kunst. Een gids van S.M.A.K. bezoekt de klas en werkt rond kunstwerken uit de S.M.A.K. collectie. Samen stellen jullie de taal in vraag, zoeken jullie naar spannende vertalingen en laten jullie de geest waaien rond de taal en het beeld.


Wat kan je verwachten?

20210120 SMAK in de klas foto Kurt Stockman 08448

Een les van 50 minuten waar op een speelse manier gewerkt wordt rond taalvaardigheid en beeldgeletterdheid met als beginpunt actuele en beeldende kunst. Zo vertrekken we van de film 'La Pluie' van Marcel Broodthaers naar 'Das Ende des Alphabets' van Martin Kippenberger tot de blauwe glitter van Ann Veronica Janssens.

In onze les gaan we samen met de leerlingen op een artistiek onderzoek naar beeldende kunst, poëzie en taal. In de film zien we hoe Broodthaers een gedicht schrijft in de regen. De taal verdwijnt, spoelt weg met het water. De dichter probeert een gedicht te schrijven maar het lukt niet. Het is onmogelijk om in de stromende regen iets op te schrijven. Toch probeert Broodthaers het tegen beter weten in. Zijn wij niet allemaal een beetje als Marcel Broodthaers? Proberen wij ook niet iets onmogelijks te doen door een andere taal te willen leren? We moeten proberen om correct te spreken maar we mogen ook niet bang zijn om fouten te maken. Maar is een vertaling eigenlijk ook niet een soort artistieke daad? Zijn letters niet eigenlijk ook beelden? Zit er ook niet een onverwachte schoonheid in onze onhandige taalfouten? Kortom de taal is nooit af en we zijn er nog lang niet klaar mee.

Praktische informatie
  • Dit aanbod is geschikt voor zowel het OKAN, NT2 en tweedekansonderwijs en wordt aangepast aan het taalniveau van jouw klas. We hebben de mogelijkheid om dit aanbod gratis aan te bieden bij enkele scholen, meer informatie en reserveren kan via hidde.vanschie@smak.be.
  • De workshops zijn voor de verschillende taalniveaus toegankelijk. Naargelang de coronamaatregelen kunnen jullie met de klas ter voorbereiding of als afsluiter een bezoek met gids aan het S.M.A.K brengen.
15.Maa.21 Categorie: Met kinderen
Word Vriend van S.M.A.K.
made by