Film Fest Gent: Javier Téllez, Caligari und der Schlafwandler

7.Okt.23
3.Maa.24
Javier Téllez, Caligari und der Schlafwandler (Caligari and the Sleepwalker), 2008,   videostill, courtesy of the artist

S.M.A.K. en Film Fest Gent bundelen hun krachten naar aanleiding van de 50ste festivaleditie en ze stellen samen drie projecten voor.

Het museum toont Caligari und der Schlafwandler, een filmwerk uit de vaste collectie van de Venezolaanse kunstenaar Javier Téllez, en ook 2x25, 25 door Film Fest geïnitieerde samenwerkingen tussen een componist en een filmmaker. Film Fest Gent vroeg op zijn beurt aan Jan Van Imschoot om een aantal films te selecteren in het kader van zijn overzichtstentoonstelling The End is Never Near in S.M.A.K. Naar aanleiding van de 50ste verjaardagseditie starten S.M.A.K. en Film Fest Gent ook een structurele samenwerking op met oog op het toekomstige Huis van de Cinema.

Javier Téllez, Caligari und der Schlafwandler (Caligari en de slaapwandelaar), 2008

Javier Téllez, Caligari und der Schlafwandler (Caligari en de slaapwandelaar), 2008

7.Okt.2023-3.Maa.2024

Zoals de titel Caligari und der Schlafwandler doet vermoeden, liet Javier Téllez zich voor dit werk inspireren door de klassieke stomme film Das Kabinet des Dr. Caligari van Robert Wiene (1920). In dit meesterwerk van de Duitse expressionistische cinema brengt een hypnotiseur (Dr. Caligari) een man (Cesare) onder zijn controle en verandert hem in een slaapwandelaar die moorden pleegt. De versie van Téllez is minder gewelddadig. Zijn Dr. Cagliari voert een wonderbaarlijk therapeutisch gesprek met Cesare, een afgezant van de planeet Slavenster en ook een slaapwandelaar. Hun dialoog en het verloop van de scènes verschijnen in krijt op draagbare schoolborden. Als acteurs koos Téllez personen met een psychische kwetsbaarheid of mentale beperking.

Meer over 'Caligari und der Schlafwandler'

Ook tijdens Film Fest Gent

Nainita Desai x Brillante Mendoza

2x25

7.Okt.-21.Okt.2023

Voor zijn gouden jubileum lanceert Film Fest Gent het festival 2x25: 25 componisten – waaronder Colin Stetson, Tsar B en Howard Shore – werden uitgenodigd om een kort muziekstuk te schrijven. Vervolgens lieten 25 filmmakers – onder meer Paul Schrader, Jia Zhangke, Stijn Coninx en Ildikó Enyedi – zich door de muziek inspireren om een kortfilm te maken. Het resultaat zijn 25 symbioses van muziek en cinematografie, zowel van opkomend talent als van gevestigde waarden.

Meer over 2x25
Mon Oncle van Jacques Tati

Jan Van Imschoot & het retrospectieve programma van Film Fest Gent

7.Okt.-21.Okt.2023

In de Classics-sectie, een herontdekking van zeventien bekende en minder bekende meesterwerken uit de filmgeschiedenis van de voorbije vijftig jaar, toont Film Fest Gent onder meer Novecento van Bernardo Bertolucci en Mon Oncle van Jacques Tati. Jan Van Imschoot selecteerde deze films persoonlijk. Met The End is Never Near heeft de kunstenaar dit najaar zijn eerste overzichtstentoonstelling in S.M.A.K.

Bekijk het Classics-programma van FFG

Alle tentoonstellingen
Word Vriend van S.M.A.K.
made by