Kijk & Luister

Beluister en bekijk fragmenten over S.M.A.K. en de tentoonstellingen of reportages van journalisten.

Ontdek ons YouTube kanaal

Youtube

Via ons YouTube-kanaal kan je tal van (online) lezingen herbekijken, ontdek je meer over Le Musée et son Double: een mogelijke toekomst voor S.M.A.K. en ga je dieper in op de tentoonstellingen via onze CloseUp-video's.

YouTube S.M.A.K.

Philippe Van Cauteren in Pompidou op Klara

Le Musee et son Double presentation S M A K 2021 image Dirk Pauwels 18

Chantal Pattyn neemt de toekomst van het SMAK onder de loep met directeur Philippe Van Cauteren en architect Peter Swinnen, en blikt met architect Luc Deleu terug op 50 jaar ongevraagde praktijk.

Beluister het fragment

‘Panamarenko hoort bij de groten der aarde. Hij valt niet na te bootsen’ aldus Philippe Van Cauteren in De Standaard Video

In december 2019 overleed Panamarenko. Voor Philippe Van Cauteren, directeur van het SMAK in Gent, is zijn impact niet te onderschatten. Bekijk in de video hierboven hoe hij terugblikt op de carrière van Panamarenko.

Curator Tanja Boon vertelt over Anna Bella Geiger in Pompidou op Klara

AB Geiger installation S M A K 2021 photo Dirk Pauwels 2

Tanja Boon stelt een van de meest belangrijke hedendaagse kunstenaars in Brazilië, Anna Bella Geiger, voor in Pompidou op Klara. Geiger exposeert in S.M.A.K. tot 7 november 2021 met Native Brasil/Alien Brasil.

Ze is een pionier van de Braziliaanse videokunst en wordt gerekend tot de eerste generatie conceptuele kunstenaars in Zuid-Amerika. Al vroeg evolueerde Geigers informeel abstracte werk naar een verkenning van andere media, zoals fotogravure, fotomontage en video. De tentoonstelling omspant ruim 50 jaar en biedt met ruim 170 werken en uitgebreid overzicht van haar veelzijdige oeuvre. Naast historische installaties en reeksen tonen we werken die ze maakte voor de Biennale di Venezia (1980) en de São Paolo Biennale (1981).

Beluister het fragment (minuut 17)

Philippe Van Cauteren in de podcast 'Geluidenatlas'

COM Martworks cr An Q7ci Rzzmz Cfq wo Mo XQ t500x500

Popcorn die tegen de pan ploft, regen die uit een dakgoot lekt, lege blikjes die rammelen in de wind ...

Probeer een bepaald geluid onder woorden te brengen en je valt al snel terug op omschrijvingen en metaforen. Er bestaat heel weinig woordenschat om écht te communiceren over geluid. Hoe komt dat? En vooral: wat kunnen we eraan doen? Dat zijn de centrale vragen waar zes experts zich elk vanuit hun eigen expertise over buigen in de nieuwe driedelige podcast Geluidenatlas.

Interviewer Thomas Smolders gaat in drie korte afleveringen met zes experts in op geluid, zintuiglijkheid en taal vanuit hun persoonlijke kennis en ervaring.

  • Stijn Dickel (artistiek leider aifoon) over de artistieke mogelijkheden van geluid, luisteren en luisterkunst.
  • Ria Decoopman (bestuurder Symfoon / Zicht-op-Cultuur) over het belang van geluid voor slechtzienden en hoe ziende mensen "blind" zijn in het luisteren.
  • Philippe Van Cauteren (artistiek leider S.M.A.K.) over hoe het een kunst is om precies te observeren en woorden te vinden om over kunst te praten.
  • Frederik Van de Moortel (muzikant / sound designer) over hoe geluid extra betekenis geeft aan beeld en film.
  • Kurt Feyaerts (prof. Taalkunde KU Leuven) over de mogelijkheden van taal en klanksymboliek.
  • Sepideh Sedaghatnia (sommelier): over het koppelen van woorden aan zintuiglijke ervaringen zoals smaak, geur, geluid.
Beluister de podcast

Ward Bogaert van Radio 1 over het werk Eyeliner (Gent) van Denicolai & Provoost

Denicolai Provoost Eyeliner Gent 2021 tekening Duchamps

Voor deze tentoonstelling selecteerden Denicolai & Provoost tijdens een aantal stadswandelingen voorwerpen die ze op Gentse vensterbanken aantroffen. Met toestemming van de eigenaars werden de voorwerpen via bruiklenen beschikbaar gemaakt voor de tijdelijke compositie Eyeliner (Gent) in het museum. Ondertussen wordt bij de vensterbanken vermeld: “Het voorwerp dat doorgaans achter dit venster wordt getoond, is uitgeleend voor een andere tentoonstelling, in S.M.A.K., van 12 februari tot en met 30 mei 2021. Onze verontschuldigingen voor het ongemak.”

Na deze presentatie keren de bruiklenen terug naar hun vaste plek. Vanaf dan kan de oorspronkelijke ‘tentoonstelling’ in de stad worden bezocht aan de hand van de door Denicolai & Provoost samengestelde gids. Op donderdag 6 mei om 20u zal Moniek Darge (Logos Foundation) een klankperformance geven op de ‘Duchamp Harp’ (gerealiseerd door Godfried-Willem Raes, Logos Foundation), een voorwerp uit ‘Eyeliner (Gent)’.

Beluister het fragment

Podcast 'New Art Club' door Subbacultcha

Shirley Anna B2

Ontdek de nieuwe podcast van Subbacultcha ‘New Art Club’, waarin een jonge maker de expositie van een gevestigde kunstenaar verkent.

In de eerste aflevering bezoekt schilder Shirley Villavicencio Pizango de expositie ‘A Short Long History’ van de Armeense Anna Boghiguian. In aflevering twee van ‘New Art Club’ luisteren we naar de oprichters van collectief Bebe Books, Ruud Van Moorleghem en Mert Sen. Zij verkennen de tentoonstelling ‘Hello, are we in the show’ van kunstenaarsduo Denicolai en Provoost. In de derde aflevering nodigt Subbacultcha kunstenaar Rebecca Jane Arthur uit om ‘Why Are You Angry’ te bezoeken, een selectie van de recentste kunstwerken die S.M.A.K. toevoegde aan zijn collectie.

Beluister New Art Club

Podcast 'Performance Archive Radio'

Ula Sickle podcast

Deze podcastreeks werd gemaakt als deel van de masterclass ‘performance, archive, collection’ geleid door choreografe Ula Sickle, in het kader van de tentoonstelling ‘Museum for a Small City/Rebuild’. van Richard Venlet.

In februari 2020 bracht Ula Sickle de performance The Host: An Incomplete History of Performance at S.M.A.K. in het kader van Venlets tentoonstelling. De performance vormde vervolgens de basis voor een traject dat de choreografe uitzette in S.M.A.K. samen met de studenten van Curatorial Studies, KASK School of Arts van HoGent.

Beluister Performance Archive Radio
Word Vriend van S.M.A.K.
made by