Beluister de podcast Geluidenatlas

COM Martworks cr An Q7ci Rzzmz Cfq wo Mo XQ t500x500

Kunstenorganisatie aifoon lanceert samen met Symfoon, S.M.A.K. en BuSO Sint-Rafaël Gent een 3-delige podcastreeks met o.a. Philippe Van Cauteren (S.M.A.K.), Stijn Dickel (aifoon) en Sepideh Sedaghatnia (Sommelier van het Jaar 2014 door Gault & Millau) over geluid, kunst, zintuiglijkheid en taal.

Popcorn die tegen de pan ploft, regen die uit een dakgoot lekt, lege blikjes die rammelen in de wind ...

Probeer een bepaald geluid onder woorden te brengen en je valt al snel terug op omschrijvingen en metaforen. Er bestaat heel weinig woordenschat om écht te communiceren over geluid. Hoe komt dat? En vooral: wat kunnen we eraan doen? Dat zijn de centrale vragen waar zes experts zich elk vanuit hun eigen expertise over buigen in de nieuwe driedelige podcast Geluidenatlas.

Interviewer Thomas Smolders gaat in drie korte afleveringen met zes experts in op geluid, zintuiglijkheid en taal vanuit hun persoonlijke kennis en ervaring.

  • Stijn Dickel (artistiek leider aifoon) over de artistieke mogelijkheden van geluid, luisteren en luisterkunst.
  • Ria Decoopman (bestuurder Symfoon / Zicht-op-Cultuur) over het belang van geluid voor slechtzienden en hoe ziende mensen "blind" zijn in het luisteren.
  • Philippe Van Cauteren (artistiek leider S.M.A.K.) over hoe het een kunst is om precies te observeren en woorden te vinden om over kunst te praten.
  • Frederik Van de Moortel (muzikant / sound designer) over hoe geluid extra betekenis geeft aan beeld en film.
  • Kurt Feyaerts (prof. Taalkunde KU Leuven) over de mogelijkheden van taal en klanksymboliek.
  • Sepideh Sedaghatnia (sommelier): over het koppelen van woorden aan zintuiglijke ervaringen zoals smaak, geur, geluid.
24.Jun.21 Categorie: S.M.A.K. Beweegt
Word Vriend van S.M.A.K.
made by