Ter nagedachtenis van Anton Herbert

HD04 buren

Samen met Annick Herbert was Anton Herbert een verzamelaar van wereldformaat. Hun collectie, en meer bepaald één werk van Daniel Buren, heeft een diepe band met het S.M.A.K. Door het werk van Buren ontstond er een bijzondere relatie tussen kunst in publiek bezit en kunst in privébezit.

In 1986 organiseerde Jan Hoet – toenmalig directeur van het Museum voor Hedendaagse Kunst in Gent, nu S.M.A.K. – de extra muros-tentoonstelling 'Chambres d’Amis'. Deze tentoonstelling presenteerde hedendaagse kunst in privéwoningen op verschillende plaatsen in Gent. Daniel Buren was een van de 51 internationale kunstenaars die een werk in situ creëerde, geïntegreerd in de dagelijkse leefruimte van bewoners die bereid waren hun huis open te stellen voor een kunstenaar en vervolgens ook voor het publiek. Burens werk, 'Le Décor et son Double', was opgevat als een werk in twee delen.

De kunstenaar bracht zijn typische bandmotief aan in de gastenkamer van het huis van Annick en Anton Herbert. Buren installeerde vervolgens ook een identieke kamer in het S.M.A.K. en zei daarbij het volgende: "Hoewel de Herbert Foundation en S.M.A.K. elk een uniek en specifiek werk bezitten, kunnen de twee delen pas echt begrepen worden wanneer ze - in de verbeelding - met elkaar verbonden worden." 'Le Décor et son Double' was geboren.

In 2011 werd dit werk toegevoegd aan de collectie van het museum en konden bezoekers zowel het werk geïnstalleerd in S.M.A.K. als het werk in de gastenkamer van de Herberts ontdekken. Tijdens 'Highlights for a Future' in 2019 konden bezoekers 'Le Décor et son Double' enerzijds ontdekken in het MSK en anderzijds aan de Coupure voor het deel in het bezit van de Herbert Foundation.

Anton Herbert verzamelde kunst uit toewijding om ervoor te zorgen, het te onderzoeken en het te presenteren in de geest van de kunstenaar. Dat hij in vrede mag rusten.

14.Dec.21 Categorie: In de kijker
Word Vriend van S.M.A.K.
made by