Motel Corona Relance-aankopen van de Vlaamse Gemeenschap

27.Mei.23
5.Nov.23
Liliane Vertessen

In Motel Corona toont S.M.A.K. nieuwe kunstwerken die via een bijzondere weg in de museumcollectie kwamen.

Het jaar 2020 staat intussen in ons geheugen gegrift door de collectieve lockdown. Kunsthuizen en musea gingen dicht, projecten werden opgeschort en de crisis laat een financiële impact na. Ook bij kunstenaars, die de ontmoeting met hun publiek verloren en op zichzelf teruggeworpen werden, zonder enig perspectief.

Ter compensatie van dit verlies maakte de Vlaamse Gemeenschap 3,75 miljoen euro vrij in 2021 voor de aankoop van kunstwerken van hedendaagse kunstenaars. Dit was een welgekomen steun voor veel kunstenaars en zorgde tegelijk voor een aanzienlijke boost voor de Vlaamse hedendaagse kunstcollectie.

Met de inbreng van musea van hedendaagse kunst in Vlaanderen kocht een twaalfkoppige commissie 256 kunstwerken aan. Deze werden verdeeld over de verschillende musea in Vlaanderen, waarvan 42 kunstwerken naar S.M.A.K. gingen. In de tentoonstelling Motel Corona, naar de titel van het gelijknamige werk uit 1994 van Liliane Vertessen, brengen we een selectie van deze werken bij elkaar.

Met werk van onder andere Elke Andreas Boon, Dries Boutsen, Ricardo Brey, Manu Engelen, Pélagie Gbaguidi, Maud Gourdon, Hamza Halloubi, Joke Hansen, Emilio Lopez-Menchero, Kurt Ryslavy, Elly Strik, Patrick Vanden Eynde, Koen van den Broek, Guy Van Bossche, Liliane Vertessen,…

Ontdek de andere relance-aankopen


Alle tentoonstellingen
Word Vriend van S.M.A.K.
made by