Splendid Isolation

14.Mei.22
18.Sep.22
Splendid Isolation SMAK opening Mei 2022 Foto Anton Coene 28

Na de collectieve ervaring van afzondering tijdens de afgelopen twee jaar, is Splendid Isolation gewijd aan de bijzondere omstandigheden van een leven en werken in isolement. Hoe voedt een leven in eenzaamheid de creatieve impulsen van kunstenaars? S.M.A.K. maakte een selectie van honderd kunstwerken gemaakt door 22 kunstenaars uit alle uithoeken van de wereld die creëerden vanuit een overlevingsdrang, escapisme of verzet.

Nalini Malani

De concentratie en reflectie die een creatieve praktijk kan vragen, zorgen ervoor dat sommige kunstenaars zich uit de maatschappij terugtrekken. In een geglobaliseerde wereld, met zijn diep verankerde netwerkstructuren, kan een leven in stilte zich aandienen als een vereiste om te creëren of een uitnodiging vormen tot introspectie. Vaak zijn het echter externe factoren die op dwingende wijze inwerken op de levensomstandigheden van de getoonde kunstenaars. Omwille van ideologische verdrukking, religieuze discriminatie, sociale ongelijkheid, of cultuurverschillen werden sommige werken gemaakt in een gevangenis, psychiatrische instelling of afgelegen gebieden. Ze geven uiting aan identiteitsvragen en stellen vormen van normering op basis van cultuur, ras, gender en biologie in vraag.

Van elke kunstenaar worden meerdere werken getoond, wat toelaat de oorsprong, ontwikkeling en artistieke eigenheid van het oeuvre te achterhalen. Toch zijn de werken vaak verbonden met de autobiografische achtergrond van de kunstenaar en de context waarin ze zijn ontstaan. Zonder encyclopedisch te zijn, verenigt de tentoonstelling zo een veelheid aan stemmen die toebehoren aan verschillende culturen en generaties.

De achtergrond bij het ontstaan van deze tentoonstelling was de harde lockdown van 2020 en de naweeën van de coronapandemie. De weerslag van deze globale gebeurtenis, die we samen maar ook verschillend beleefden, vormde de aanleiding om de artistieke productie van kunstenaars onder verschillende vormen van isolement te onderzoeken. De gruwel en tragedie van oorlogen woekeren ondertussen verder, wat onze manier van kijken beïnvloedt en de notie van isolement opnieuw anders invult.

De tentoonstellingscatalogus ligt ter inzage in de museumzalen en is te koop in onze bookshop.

Met werken van Adrien Vescovi, Asim Abu Shakra, Danny Bergeman, David Byrd, Derek Jarman, Dom Sylvester Houédard, Eugenio Dittborn, Forrest Bess, Frank Walter, Hélène Amouzou, Hervé Yamguen, Hessie, Irma Blank, Judith Scott, Luciano Perna, Majd Abdel Hamid, Louise Bourgeois, Nalini Malani, Salam Atta Sabri, Sheroanawe Hakihiiwe, Shuvinai Ashoona en Zehra Doğan. 

De audioverhalen bij de verschillende kunstenaars zijn een inleiding tot de kunstwerken. Kijk aandachtig en luister tegelijkertijd. Wil je een uitgebreide duiding bij de werken? Lees dan zeker de catalogus die te koop is in onze Bookshop. Beluister via de QR-codes: breng zeker je oortjes mee.


Genoten van je bezoek aan Splendid Isolation? Post je foto’s en video's op Instagram!

Alle tentoonstellingen
Word Vriend van S.M.A.K.
made by